Президентът на Иран твърд за строгия контрол върху дрескода при жените

Все повече от тях пренебрегват задължението да забулват лицата си

22.04.2024 | 09:34 Редактор: Искра Ангелова

Иранският президент Ебрахим Раиси иска категорично да запази строгите полицейски проверки за нарушения на правилата за женското облекло в Ислямската република, въпреки протестите и недоволството, предаде ДПА.

"Спазването на нормите за забулване на главата е не само религиозно, но и политическо и юридическо задължение на жените в Иран. Затова няма никакво съмнение, че последователните проверки трябва да продължат", заяви Раиси.

След настъпването на персийската Нова година на 20 март иранската полиция и органите за защита на нравствеността отново засилиха наказателните мерки срещу нарушенията на правилата за женското облекло, отбелязва ДПА. Видеа в социалните мрежи показват дори и проверки, които прерастват в сблъсъци между жени и служители на нравствената полиция. 

Смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини в полицейски арест през септември 2022 година предизвика общонационални протести срещу ислямския режим. Амини е била задържана от нравствената полиция заради предполагаемо неправилно носене на хиджаб. Няколко дни по-късно тя е починала в полицейския участък. Твърди се, че смъртта ѝ е настъпила в резултат на полицейско насилие, припомня БТА.

Оттогава все повече и повече ирански жени пренебрегват задължението да забулват лицата си в знак на солидарност с Амини. Някои религиозни кръгове в Иран също критикуват строгия полицейски контрол. Те са убедени, че жените не могат да бъдат превърнати в благочестиви и предани мюсюлманки чрез насилие.

Снимка: БГНЕС