Създават гръцко ФБР - оперативна група, която ще "удари" гръцката мафия

То ще се състои от няколко независими служби

22.04.2024 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова
Създават гръцко ФБР - оперативна група, която ще

Гръцкото ФБР е нова агенция, която ще бъде създадена с единствената цел да "разпусне" големите кръгове, които доминират организираната престъпност. За "посветените" в полицейските въпроси е обичайно, че в продължение на много години е имало "дистокия" в разбиването на групи, принадлежащи към това, което в широк смисъл се нарича гръцка мафия.

Около 14 години след като за първи път конкретното предложение беше поставено на масата на Katehaki Avenue, плановете на хартия се превръщат в реалност. Планът за създаването на ГДБОП, както ще е официалното име на новата служба, е готов и остава само съответният законопроект да бъде внесен в парламента. Това е най-дълбоката промяна, направена в чисто оперативната структура на  гръцката полиция през последните десетилетия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Гръцкото ФБР ще се състои от следните независими служби:

- Съдебно преследване на организираната престъпност

- Престъпления срещу живота и собствеността (секции за убийства, изнудване, кражби с взлом)

- Съдебно преследване заради наркотици

- Поддирекция за борба с насилието в спортните обекти

Сега престъпните дейности не се ограничават до операции през нощта, но и до операции през деня. Освен това начинът, по който се перат пари, се е развил и променил драматично.

За да се състави планът как ще се работи, бяха взети предвид модели от успешни страни. И не говорим само за САЩ, но и за службите за сигурност на ЕС. Също така е важно, че поддирекцията, отговаряща за хулиганите, също попада в новата служба, тъй като е забелязано, че има хора от тази област, които са свързани с организирани престъпни групи, твърдят източници от полицията.

Отговорните служители, които ще ръководят тази нова служба, са преминали обучение в чужди държави и имат специални познания по въпросите на организираната престъпност.

"Компетентните служители ще се опитат да пресекат производството и трафика на черни пари у нас, които се оценяват на над 200 милиона евро всяка година. Ще им бъде предоставен персонал, който няма да се занимава със странични въпроси, така че да могат да извършват задълбочени разследвания", споделиха източници.

Дирекцията за борба с организираната престъпност ще си сътрудничи с Дирекцията за управление и анализ на информацията, тоест службата, която се занимава с "бъга" на гръцката полиция.

Очаква се гръцкото ФБР да заработи през следващите месеци, като най-вероятно съответният законопроект ще бъде внесен в парламента през май. Все още не е известно кой служител на гръцката полиция ще го ръководи, но фаворитът е висш ръководител, който е човек с абсолютното доверие на министъра и който има голям опит и предишна служба в критични служби. Офицерът, който ще бъде избран, ще бъде контролиран от самия лидер на  гръцката полиция (EL.AS)

Останалите началници на сливащите се служби, които ще са на подчинение на новия командир, се очаква да останат същите.

Снимка: БГНЕС