Али Хаменей: Най-могъщият човек в Иран за последните 35 години

През годините не е загубил остротата си

19.04.2024 | 22:44 Редактор: Деси Николова
Али Хаменей: Най-могъщият човек в Иран за последните 35 години

В Иран неизменен върховен водач от 35 години еаятолах Али Хаменей. Той е е нещо като ирански "папа": Али Хаменей е последна инстанция по всички религиозни и политически въпроси, той е духовният водач и върховният лидер на страната - той назначава ръководителя на така важната в Иран Революционна гвардия, пише в германската обществена телевизия АРД.

Иранската Революционна гвардия разполага със собствена армия и е нещо като държава в държавата Иран, за която Хаменей казва, че е "държава на Аллах с голямо бъдеще". Конституцията ѝ той нарича "божествена", а иранския народ - "тази славна нация". Режимът, който той ръководи вече от 35 години, иранският върховен водач сравнява с "дърво, което с помощта на Аллах е пуснало дълбоки и здрави корени, а всеки, който му се противопостави, ще бъде унищожен пред очите ви".

След атентат срещу него през 1981 година Али Хаменей не може да движи дясната си ръка. Отчасти поради това, но и заради напредналата си възраст по време на публичните си изяви той понякога изглежда кротък и мил, а не настървен и суров. В действителност обаче не е загубил нищо от остротата си през годините и десетилетията, посочва по-нататък АРД.

Той нарича правителството на САЩ "клоуни", а Запада - "глупав" и "идиотски", защото иска от Иран да ограничи оръжейната си програма. Когато през 2022 година режимът потуши кърваво демонстрациите в страната след смъртта на Джина Махса Амини, Хаменей не се намеси. Точно обратното дори: той смята, че протестите са резултат от заговор на чужди сили.

В същото време той напълно омаловажава сериозните икономически проблеми на хората в собствената му страна. "Предвиждам голямо бъдеще за Иран", уверява ги Хаменей. Признава обаче, че понякога имало "трудности" и че някои от хората можели да загубят надежда и да се "сблъскат с нежелани явления". Но това го имало навсякъде и винаги. 

В други случаи Али Хаменей няма как да се справи само с общоприета мъдрост. В началото на 2020 година Иран свали украински пътнически самолет малко след излитането му от Техеран. Всичките 176 души на борда загинаха, пише DW.

Няколко дни по-късно в новините бе казано, че това е станало по невнимание - самолетът е бил взет за вражески. Лично Хаменей е наредил това да бъде признато публично. Самият той обаче не поднесе извинение. Това бе направено от президента Хасан Рохани.

Снимка: БГНЕС