Ядрените обекти в Иран са невредими, Израел не поема отговорност за атаката

Ударите са били ограничени, САЩ - предупредени, че ще има такива

19.04.2024 | 13:17 Редактор: Елеонора Танева

Израел нанесе ограничени удари по Иран рано тази сутрин. Имало е експлозии северозападно от град Исфахан. Това става близо седмица, след като Иран нападна Израел с ракети и дронове.

Иранските медии съобщиха за свалени три дрона до военното летище в Исфахан, без официално потвърждение, че атаката идва от Израел. Системите за противовъздушна отбрана на страната са били активирани в няколко провинции. Появиха се предположения, че безпилотните апарати са изстреляни от територията на самия Иран, а операцията може да е на израелското разузнаване.

"Гардиън" отбелязва, че Израел е предупредил американската администрация вчера за предстоящ удар в следващите 24 до 48 часа. Става въпрос за "ограничен" удар в отговор на иранското нападение от 13 април. 

Моментът не е случайно избран, каза за Bulgaria ON AIR арабистът професор Владимир Чуков. 

"Днес е рожденият ден на Али Хаменей. Какъв по-удобен ден от това, четвъртък срещу петък, а ударът на Иран беше петък срещу събота - и двата са в почивните дни на съответните страни. Два пъти е бил отлаган този удар, чисто технически не е имало готовност от страна на Израел да ги нанесе", коментира арабистът.

Техеран уверява, че ядрените обекти в провинция Исфахан са невредими. В тези съоръжения се управляват три малки изследователски реактора, доставени от Китай. Произвежда се гориво и се развиват дейности, свързани с гражданската ядрена програма на Иран.

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрени обекти. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни. Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ в централната част на Иран, съобщи вестник "Джерузалем пост". Според източници от израелските служби, цитирани от изданието, "причините за това са "стратегически".

"Никой няма интерес от повишаване на военната ескалация. Нито международната общност, нито съюзниците на Иран, най-вече Китай, самите две държави нямат интерес да стане директен сблъсък", категоричен е проф. Чуков. 

Междувременно в Съвета за сигурност на ООН САЩ наложиха вето на резолюция, която препоръчва Общото събрание да предостави на Палестина пълноправно членство в организацията. 12 членове на Съвета гласуваха "за", а Великобритания и Швейцария се въздържаха.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка, архив: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПЕНКО
преди 1 седмица
СТРАННО --КОЙ Е ИНФОРМИРАН ЗА ЯДРЕНИТЕ ОБЕКТИ НА ИРАН !?!?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар