Фон дер Лайен: Цената на втечнения газ ще се понижи значително

Задава се голяма вълна от проекти за износ, заяви председателят на ЕК

18.04.2024 | 22:26 Редактор: Беатрис Младжова
Фон дер Лайен: Цената на втечнения газ ще се понижи значително

От следващата година се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ, което ще доведе до значително понижение на неговите цени. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след втория ден от заседанието на европейските лидери. Днес те обсъждаха икономически теми. 

Данните показват, че голямата вълна от нови проекти за износ на втечнен газ идва на пазара от следващата година и това е добра новина. Тези проекти ще увеличат световните доставки на втечнен газ с 50 на сто. Така че се придвижваме от свят на недостиг на газ в свят, където скоро ще наблюдаваме изобилие на синьо гориво на пазара. И като се има предвид значението на втечнения газ в нашия енергиен микс, това ще свали значително цените.

"Всяка година €300 млрд. спестявания от ЕС се отклоняват навън, предимно към САЩ, което се дължи на фрагментацията на капиталови пазари и финансови системи", каза още фон дер Лайен.

Тя припомни думите на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, че фирмите в ЕС ще могат да набират допълнително около €470 млрд. годишно от капиталовите пазари, ако съюзът на капиталовите пазари бъде завършен, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС