"Българите в Конституцията е предателство": Скопие осъмна с антибългарски графити

Районът изобилства от охранителни камери и полицейско присъствие, но никой не е забелязал извършителите

18.04.2024 | 16:06 Редактор: Деси Николова

Македонската столица осъмна с антибългарски графити и послания. "Българите в Конституцията е предателство", беше написано върху стената на кея на р. Вардар - само на метри от площада на Скопие.

Районът изобилства от охранителни камери и полицейско присъствие, но никой не е забелязал извършителите, които очевидно са имали нужда от много време, за да изрисуват този голям надпис.

До това се стигна в условията на постоянната антибългарска политическа реторика по време на предизборната кампания. От самото ѝ начало кандидатите за президент и депутати на РСМ залагат на езика на омразата към България и българите. Кандидатът за държавен глава от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова заяви, че "Преамбюлът на Конституцията не е телефонен указател, за да включваме всичките ни съседи в него." Лидерът на партията Християн Мицкоски неведнъж повтори, че конституционните промени са "български диктат", информира БГНЕС.

Огромната част предизборния дебат на 3 април между Мицкоски и Димитър Ковачевски (лидер на Социалдемократическия съюз) беше спор за "българския диктат" и Европейското предложение.

Снимка: БГНЕС