От началото на войната с Русия близо 37 хил. украинци са изчезнали безследно

Става дума както за военнослужещи, така и за мирни жители на различна възраст

17.04.2024 | 14:45 Редактор: Деси Николова
От началото на войната с Русия близо 37 хил. украинци са изчезнали безследно

От началото на войната на Русия срещу Украйна досега безследно са изчезнали почти 37 000 украински граждани. 

"Цифрата може да е и много по-висока. Още се правят проучвания", написа във Facebook пълномощникът на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитрий Лубинец. Той подчерта, че става дума както за военнослужещи, така и за мирни жители на различна възраст.

По думите на омбудсмана, Русия похищава цивилни лица от Украйна още от 2014 година. Установяването на точния брой на изчезналите се усложнява от това, че в момента Русия е окупирала поччи 20 процента от територията на Украйна. По данни на Лубинец, Украйна е успяла да верифицира около 1700 граждани, които са "държани незаконно" на територията на Русия, само 147 мирни граждани са могли да бъдат върнати в родината.

През 2023 година Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на пълномощничката по правата на децата към президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова за предполагаемо отвличане на деца от окупираните украински територии. Кремъл отрича обвиненията, пише DW.

През март 2023 година в Украйна бе съобщено за над 16 000 случая на насилствена депортация на деца в Русия. Много от изведените от Украйна деца незаконно се предават на приемни семейства или биват настанявани в детски домове.

Снимка: БГНЕС