ПАСЕ подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа

Последният етап на гласуване е през май

17.04.2024 | 09:59 Редактор: Беатрис Младжова
ПАСЕ подкрепи Косово за членство в Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува в подкрепа на доклада за членството на Косово в организацията, съобщи Albanian Post.

За одобрението на доклада на докладчика за Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни гласуваха 131 "за", 29 "против" и 11 "въздържал се". Преди одобрението на доклада ПАСЕ отхвърли всички изменения, предложени от Сърбия.

За да стане пълноправен член на Съвета на Европа, Косово има само една стъпка: гласуването на Съвета на външните министри през май, предаде БГНЕС.

"Парламентарната асамблея казва "ДА" на Косово. Ние сме една крачка по-близо и само една крачка от членството в Съвета на Европа", написа премиерът на Косово Албин Курти във Facebook.

"Следващият и последен етап, който ни очаква, е министерският през май. Тъй като от 1951 г. Комитетът на министрите не е вземал решение, различно от Становището на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, вярваме, че следващата фаза също ще бъде завършена успешно. Нашата работа обаче ще продължи", добави той.

Снимка: БГНЕС