Украйна си връща позиции край Авдеевка, руски военни напредват по други направления

Силите на Москва продължават да атакуват Часов Яр

17.04.2024 | 09:07 Редактор: Беатрис Младжова
Украйна си връща позиции край Авдеевка, руски военни напредват по други направления

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали част от позициите край Авдеевка, но руските войски са напреднали близо до Донецк и в Запорожка област. Това гласи нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщи РБК-Украйна.

На Северско направление (североизточно от Бахмут) на 16 април са продължили позиционните боеве, които не са довели до промени във фронтовата линия. Руските войски неуспешно атакуват източно от Северское близо до Верхнекаменски и югоизточно от Северское близо до Виемка и Спорное.

Украинските сили продължават да държат някои позиции в най-западната част на Ивановское (югоизточно от Часов Яр). Руски военен блогър твърди, че силите на Москва продължават да атакуват Часов Яр, но не са навлезли нито в микрорайона Канал в източната част на града, нито в самия град.

ВСУ наскоро са си върнали някои позиции северозападно и западно от Авдеевка, въпреки че не е ясно дали напредъкът е резултат от успешни контраатаки.

Руските сили са атакували няколко населени места близо до границата на Донецка и Запорожка област на 16 април, но напредъкът не е потвърден. Те настъпват на юг от Велика Новоселка и Старомайорское и югозападно от Велика Новоселка, северно от Приютное, предаде "Фокус".

Снимка: архив БГНЕС