Израел подготвя военен и дипломатически отговор срещу Иран

Настоява се революционната гвардия на режима в Техеран да бъде обявена за терористична организация

16.04.2024 | 13:14 Редактор: Елеонора Танева

Изрел потвърди, че подготвя отговор на иранската атака с дронове и ракети от нощта на събота срещу неделя. Ответни действия ще има, въпреки призивите на световни лидери за максимална сдържаност и намаляване на напрежението в Близкия изток.

Израелската армия разпространи видео, което показва не много дълбок кратер, причинен от иранска ракета в засегнатата от ирански удар военна база "Неватим" в Южен Израел.

Израел подчерта, че успешното прехващане на почти всички изстреляни оръжия се дължи и на помощта от съюзници, реагирали на нападението в коалиция. Операцията по прехващането беше наречена "Железен щит". Чрез своя външен министър Израел обяви, че заедно с подготвяния военен отговор предприема и дипломатическа атака срещу Иран.

Израелската държава иска нови санкции срещу иранската програма за балистични ракети и революционната гвардия на режима в Техеран да бъде обявена за терористична организация. 

"Операцията "Железен щит" доказа нашата сила в рамките на Железния купол в сътрудничество с партньорите ни, на които благодаря. Сега внимателно оценяваме ситуацията. Оставаме на най-високо ниво на готовност. Иран ще се сблъска с последствията от своите действия. Гледаме напред, обмисляме стъпките си и това изстрелване на толкова много ракети и безпилотни апарати към територията ни ще срещне отговор", заяви началникът на Генералния щаб на Израел генерал Херци Халеви.

Снимка: БГНЕС