Ирак и САЩ призоваха за прекратяване на конфликта в Близкия изток

Вашингтон е ангажиран със сигурността на Израел, заяви Байдън

16.04.2024 | 09:54 Редактор: Толя Стоянова
Ирак и САЩ призоваха за прекратяване на конфликта в Близкия изток

Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани призова от Вашингтон за сдържаност в Близкия изток на фона на изостряне на напрежението между Техеран и Тел Авив след иранския удар срещу Израел през уикенда, предаде Ройтерс.

"Насърчаваме всички усилия за спиране на разширяването на зоната на конфликта, особено при последния развой на събитията", заяви Ас Судани вчера в Белия дом в началото на срещата с американския президент Джо Байдън.

Ирак е един от малкото съюзници едновременно на Вашингтон и Техеран. През иракското въздушно пространство минаваше основният маршрут при безпрецедентната атака на Иран с дронове и балистични ракети срещу Израел, а иракски официални лица твърдят, че Иран ги е информирал, както и други държави в района, преди нападението.

Ас Судани оглавява делегацията, която вчера се срещна с висши представители във Вашингтон, включително с президента Байдън и министъра на отбраната Лойд Остин.

"В духа на партньорството възгледите ни може да се разминават за случващото се в региона. Със сигурност обаче имаме съгласие по отношение на международното право, международното хуманитарно право, отговорността за осигуряване на защита и законите на войната, и отхвърляме всякакви репресии срещу цивилни, особено жени и деца, насърчаваме ангажимента за зачитане на международни норми и дипломатически мисии", каза Судани, седнал до Байдън в Овалния кабинет.

Байдън заяви, че Вашингтон е ангажиран със сигурността на Израел и с прекратяването на бойните действия в Газа.

"Ангажирани сме с прекратяването на огъня, което ще върне заложниците у дома и ще предотврати разрастване на конфликта. Партньорството между САЩ и Ирак е ключово", добави Байдън, като изтъкна усилията в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и възловото стратегическо споразумение между двете страни.

Иракският вицепремиер Мохамед Али Тамим, който съпредседателстваше заседанието на Висшия координационен комитет САЩ-Ирак заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, заяви, че Ирак е обезпокоен от опасността районът да бъде "въвлечен в по-мащабна война, която ще застраши международната сигурност и безопасност".

"Затова призоваваме всички страни за сдържаност и спазване на правилата на дипломатическата работа, а също и на международните закони", каза той.

Представители на САЩ и други западни държави приветстваха плановете за икономически реформи, представени от Судани, но опасенията за влиянието на подкрепяните от Иран групировки се запазват. Шиитски въоръжени групировки извършват нападения срещу американски сили, свързани с войната на Израел в Газа, предаде БТА.

САЩ разполагат с 2500 военнослужещи в Ирак, които съветват и подпомагат местните сили, за да предотвратят възход на "Ислямска държава", която през 2014 г. завзе големи части от Ирак и Сирия, преди да бъде разгромена.

В Пентагона Остин заяви, че и двете страни са единодушни "за необходимостта от преход към трайни двустранни отношения в областта на сигурността". Той каза, че военните ръководители извършват оценка, за да дадат информация на преговорите за потенциално намаляване на броя на американските войски в Ирак.

Снимка: БГНЕС