Гърция с мащабен план как да стане износител на зелена енергия

Страната залага на развитието на вятърната енергия

15.04.2024 | 11:08 Редактор: Вяра Димова
Гърция с мащабен план как да стане износител на зелена енергия

Гърция не само планира да произвежда електроенергия, за да задоволи изцяло вътрешното потребление, но също така обещава да снабдява и съседите си с излишък от чиста енергия - страната на силните ветрове залага на развитието на вятърната енергия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Струва си да се признае, че производството на възобновяеми енергийни източници расте бързо в страната. Нови вятърни турбини на сушата се появяват като гъби след дъжд и страната планира да достигне 12 гигавата енергия от офшорни вятърни паркове през следващите две десетилетия.  През изминалата година 153 вятърни централи са включени в електропреносната мрежа в цялата страна. Други 1150 гигантски вятърни турбини ще бъдат инсталирани на островите или в морето през следващите две десетилетия.

На скалата Агиос Георгиос в Средиземно море, където се намират множество вятърни турбини, повече от 40 000 домове се захранват от 23 вятърни турбини.

Костас Илиас, оперативен мениджър в Terna Energy, компания, участваща в Offshore Challenge, казва: "Нашата цел е да направим офшорната мрежа реалност, да се опитаме да осигурим на Гърция енергия без никакви рискове от чужбина. Ние също искаме да намалим емисиите на CO2. Има силен вятър, който духа близо до нашето крайбрежие, трябва да го използваме за нашите предимство, защото е чисто злато".

Европа изостава в прилагането на своята стратегия за вятърна енергия. Излезе Планът за действие за ветроенергия, който предвижда ускоряване на издаването на разрешителни за строеж. Като част от Плана Европейската инвестиционна банка ще предостави гаранции по заеми, ще бъдат привлечени субсидии и от други източници.

Проф. Василики Кати координира изследователската лаборатория в университета в Янина. Нейната работа по планиране на използването на земята за вятърни паркове предизвика значителен дебат. Кати е сигурна, че вятърни турбини не могат да бъдат построени в средата на естествени защитени територии, близо до места, богати на ендемични видове. 

"В Австрия само 12% от вятърните паркове са разположени в планински райони, но в Гърция – 92%. Това показва липса на планиране на земеползването в страната", уточни проф. Кати.

Гърция активно изгражда огромни съоръжения за съхранение, които изискват възобновяеми енергийни източници. Приблизително 1000 души ще работят по проекта за помпено-акумулираща ВЕЦ "Амфилохий". Излишната вятърна енергия ще се преобразува във водноелектрическа енергия при необходимост. Европейският проект от общ интерес PCI-3.24 е съфинансиран от Механизма за свързване на Европа, инструмент за модернизиране на инфраструктурата на ЕС.

"Нашият проект има общ инсталиран капацитет от 680 MW за производство и 730 MW за изпомпване и общ капацитет за съхранение от приблизително 5 GW", посочи един от разработчиците на проекта - Вангелис Васис.

Възобновяемите енергийни източници са истинско предизвикателство за електрическите мрежи. И те са гарант за доставка на енергия до потребителите по всяко време. Според Европейската комисия до 600 милиарда евро ще трябва да бъдат инвестирани в подобряването на европейските мрежи до 2030 г. 

"Офшорният вятър е нов елемент в националния енергиен и климатичен план. Всички тези възобновяеми енергийни източници очевидно не са необходими за вътрешно потребление в Гърция", смята вицепрезидентът на гръцкия мрежов оператор IPTO.

Според него стратегията е Гърция да стане износител на зелена енергия за Централна Европа – през Балканите или Италия.

"По този начин страната ще може да изнася излишъка от възобновяема енергия, който ще бъде генериран. Ето защо наскоро предложихме нов проект между Гърция и Германия, който може да премине през Адриатическо море", уточни той.

Снимка: pixabay