Великобритания може да изпрати мощно лазерно оръжие на Украйна

Не е нужно оръжието да бъде 100% перфектно, за да могат украинците да го използват

14.04.2024 | 22:37 Редактор: Деси Николова
Великобритания може да изпрати мощно лазерно оръжие на Украйна

Обединеното кралство може да изпрати мощно лазерно оръжие в Украйна, за да сваля руски дронове, заяви министърът на отбраната Грант Шапс.

Според Шапс, оръжието може да има "огромни последици" за конфликта в Европа. Лазерното оръжие, наречено DragonFire (Драконов огън), трябва да бъде готово за употреба и пуснато на пазара до 2027 г., но Шапс каза, че иска да "ускори" производството и да го направи достъпно по-рано. Това следва успешно първо изпитание на лазера през януари.

Министърът на отбраната заяви за Би Би Си, че не е нужно оръжието да бъде 100% перфектно, за да могат украинците да го използват. Според британските военни оръжието е достатъчно прецизно, за да улучи монета от 1 паунд от километър разстояние.

Надеждите са, че то ще проправи пътя за евтина алтернатива на ракетите, която да сваля цели като дронове. Най-голямото предимство на лазерите е цената ѝ и на теория, "неограничения запас" с боеприпаси, стига да има надежден източник на енергия. Големият недостатък е, че те могат да стрелят само по цели в линията на видимост, за разлика от повечето ракети, информира "Труд".

САЩ тестват оръжия с насочена енергия от десетилетия. Макар и да ги имат монтирани на няколко военни кораба, американците не са ги изпробвали в битка и все още свалят дроновете на хусите в Червено море с конвенционални ракети.

Снимка: БГНЕС