Дронове поразиха и спряха работата на 18 руски рафинерии от началото на 2024 г.

Украйна използва все повече безпилотни самолети

14.04.2024 | 21:30 Редактор: Деси Николова
Дронове поразиха и спряха работата на 18 руски рафинерии от началото на 2024 г.

От началото на годината дронове поразиха и спряха работата на 18 руски рафинерии, имащи общ капацитет за преработката на 3,9 млн. барела петрол на ден. Това сочи анализ на JP Morgan, цитиран от CNBC. Украйна официално не е поемала отговорността за тези атаки, но на различни нива косвено потвърждава съпричасността си.

Според оценките на експертите в последните седмици капацитета за удари на украинските военни по територията на Русия се увеличава - в една от последните атаки беше поразена рафинерията на компанията "Танеко", която е третата по големина в страната, намираща се на повече от 1300 километра от границата с Украйна.

Украйна използва все повече безпилотни самолети, водени от изкуствен интелект (AI), което ги прави по-устойчиви на средствата за радиоелектронна борба. Изкуственият интелект прави ударите по-прецизно насочени, максимизира ефектът от атаките - например в точно определени части на рафинериите, които не могат да бъдат възстановени бързо и поправката им се нуждае от западни технологии.

Това не само прави ремонтите скъпи, но понякога Русия не може да получи технологиите, необходими за възстановяването на работата, пише още банката в съобщение до своите клиенти.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС