fallback

Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти

138 сирийци са сирийци, един е от Ливан и двама са от Палестина

13.04.2024 | 10:13 Автор: Деси Николова

След едноседмично прекъсване на масовия поток Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти. Две нови лодки са доплавали на югоизточния бряг на острова късно вечерта в петък, като спасителните операции продължават през нощта, съобщиха от полицията. В същото време продължават и усилията на Никозия да увеличи максимално връщанията на граждани на трети страни в родините им.

"Две нови лодки от Ливан доплаваха на югоизточния бряг на острова късно вечерта в петък", съобщиха от полицията. В същото време продължават усилията на Никозия да увеличи максимално връщанията на граждани на трети страни в родините им.

141 мигранти, от които 138 сирийци, един от Ливан и двама от Палестина, са били на борда на двете лодки. Те са отплавали от Ливан на 11 април.

Новото масово пристигане е първото след проведената в понеделник в Бейрут спешна среща на президента Никос Христодулидис с ливанското ръководство, на която то обеща да засили контрола по управлението на миграционните потоци от Ливан към Кипър.

Нов полет за депортиране на незаконно живеещи в Кипър чужденци бе извършен през тази седмица, съобщиха от вътрешното министерство. Това е четвъртата за тази година съвместна операция на кипърската полиция и Европейската агенция за брегова охрана /Frontex/.

Над 3300 мигранти са върнати обратно в страните им по произход от началото на годината досега, с 1000 души повече от същия период миналата година, информира БНР.

Кипър и Гърция ще кандидатстват съвместно за средства от фонда на новия европейски Пакт за миграцията и убежището, се договориха на среща в петък кипърският вътрешен министър Константинос Йоану и гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис.

Освен това Гърция се присъединява към инициираната от Кипър група от страни-членки по въпроса за преоценка на статута на Сирия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback