Макрон: Франция подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

Двете държави създават Съвет за иновации

12.04.2024 | 21:38 Редактор: Толя Стоянова
Макрон: Франция подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

Френският президент Еманюел Макрон потвърди ангажимента на Франция в подкрепа на Албания по пътя ѝ към присъединяване към ЕС, предаде албанската АТА. Макрон приветства албанския премиер Еди Рама, който е на официално посещение във Франция. Макрон заяви, че след провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Албания през юли 2022 г., Албания е продължила решително своя европейски път.

"Можете да разчитате на нашата подкрепа по този път, за да протекат преговорите възможно най-бързо и мога да ви кажа, че сме впечатлени от реформите и капацитета за напредък" каза Макрон.

Той съобщи, че Албания и Франция създават Съвет за иновации. Френският президент подчерта, че "френската агенция за развитие ще продължи да подкрепя Албания в нейните икономически реформи и енергиен преход" и в тази връзка е подписан заем на стойност 120 милиона евро за екологична реформа и меморандум за разбирателство, предаде БТА.

Еди Рама благодари на Еманюел Макрон за решителността, с която френският президент подкрепя новата вълна на сближаване между страните на Балканите и ЕС. Той посочи, че за първи път в дипломатическите отношения между двете страни представител на албанската държава е посрещнат по такъв начин.

"Това означава много за мен и за албанците", каза Рама.

Албанският премиер подчерта, че много френски бизнесмени инвестират в Албания и разширяват бизнеса си там.

Снимка: БГНЕС