Полицаи в САЩ убиха чернокож мъж с 96 изстрела за 41 секунди

Декстър Рийд шофирал без колан и бил спрян за проверка

11.04.2024 | 14:17 Редактор: Вяра Димова
Полицаи в САЩ убиха чернокож мъж с 96 изстрела за 41 секунди

В САЩ отново бе застрелян човек по време на полицейска проверка: в Чикаго чернокож шофьор на автомобил беше убит от четирима полицаи по време на пътна проверка в един жилищен квартал с 96 изстрела, произведени за 41 секунди. Сега дебатът за полицейското насилие в Щатите отново избухна с пълна сила, пише германската обществена телевизия "ARD".

Случаят е от 21 март, но едва тази седмица Службата за отчетност на полицията в Чикаго (COPA) публикува записите от боди камерите на полицаите, посочва в своя публикация "Washington Post". Според COPA 26-годишният шофьор, чието име е Декстър Рийд, първи е произвел изстрел и е улучил един от полицаите по ръката, след като е бил спрян за проверката. В резултат останалите четирима служители на реда открили огън.

Адвокатите на семейството на Декстър Рийд подчертават, че петимата полицаи са били в цивилно облекло. От видеозаписите, публикувани сега от полийцеската служба, се вижда как те се придвижват към автомобила на 26-годишния шофьор с извадени оръжия. Първоначално те го карат да отвори прозореца на колата, а след това и вратата. По данни на полицията той е бил спрян заради това, че не е бил закопчан с колан, информират медиите.

От кадрите става ясно, че Рийд очевидно не следва веднага изискванията на полицаите в цивилно облекло. Чува се и един изстрел, след което ситуацията ескалира светкавично. По данни на COPA полицаите са отправили за 41 секунди около 96 изстрела към чернокожия млад мъж. Те са продължили да стрелят дори и когато е отворил вратата на колата и е паднал на земята. Декстър Рийд е бил откаран в болница, където е бил обявен за мъртъв.

Малко след това на дясната предна седалка в автомобила му е било открито оръжие. По данни на  COPA въпросните полицаи са освободени от служба първоначално за 30 дни. Разследването по случая продължава, пише DW.

Семейството на убития повдига въпроса за начина, по който е проведена полицейската проверка. Петимата полицаи, които са спрели 26-годишния шофьор, така и не са се представили, заяви адвокатът на близките на убития на пресконференция. Те са били с качулки и бейзболни шапки. Полицейският автомобил също не е бил обозначен като такъв.

Снимка: архив, БГНЕС