Русия търси начин да защити заводите си от украинските дронове

Защитата на Украйна навлезе в нова фаза

11.04.2024 | 09:19 Редактор: Искра Ангелова
Русия търси начин да защити заводите си от украинските дронове

Засилващите се украински атаки с дронове принуждават руските компании да намерят начини да защитят собствените си заводи и фабрики, вместо да разчитат на военните, осигурявайки неочакван тласък на производителите на радари и военно оборудване.

Данните от търговете показват, че търсенето на частни системи за отблъскване на безпилотни летателни апарати (UAV) се е увеличило четири пъти през последната година. В същото време Русия е успяла поне да удвои производството на този вид оборудване от началото на войната, изчислява Bloomberg Economics.

"Русия вероятно ще успее да направи своите рафинерии и други структури с висока стойност по-малко уязвими от удари с дронове през следващите тримесечия", каза икономистът за Русия Алекс Исаков от Bloomberg Economics. Голяма част от нарастването на производството се случи през период на относително меко прилагане на търговските санкции, включително около трансбордирането на електронни компоненти", добави той.

Защитата на Украйна срещу инвазията на Русия навлезе в нова фаза, като Киев все повече използва собствена технология за дронове срещу някои от най-големите производители в страната. Руските петролни рафинерии бяха най-тежко засегнати, тъй като Украйна се стреми да намали доставките на гориво за въоръжените сили на Кремъл и потока от петродолари в руската хазна.

Русия обсъждаше разполагането на военна защита в петролните заводи, но все още нищо не е обявено публично, въпреки че официални лица казаха, че работят с индустрията за защита на тези обекти. Украйна също удари някои съоръжения на металургичната промишленост, а по-рано този месец удари рафинерия в района на Татарстан, далеч от границата с Украйна.

Докато войната все повече се разпростира на руска територия, частните компании подхранват търсенето на специални системи за електронна война. Според една местна електронна платформа за обществени поръчки, Tenderpro, която казва, че се използва от повече от 300 000 руски компании, около една трета от всички търгове за системи против UAV са били проведени от нефтени и газови предприятия. Индустриалните и минните компании представляват съответно 28% и 10% от случаите.

"Войната доведе до "експлозивен растеж" на пазара за електронна война и производството все още не е в крак с търсенето", каза Андрей Клюев, главен изпълнителен директор на местния производител на радарно оборудване Umirs. "Заплахата нараства много по-бързо, отколкото производителите могат да се справят", каза той, говорейки на конференция за анти-UAV технологии в Москва.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС