ЕП с важни мерки срещу недостига на лекарства, ще насърчават разработки на генерици

Антибиотичната резистентност причинява около 35 000 смъртни случая в ЕС за година

10.04.2024 | 22:36 Редактор: Елеонора Танева
ЕП с важни мерки срещу недостига на лекарства, ще насърчават разработки на генерици

Европейският парламент гласува да задължи фармацевтичните компании да се предпазват от недостиг на медикаменти и да насърчават разработването на по-достъпни генерици, като същевременно ги насърчава да разработват нови антибиотици, предаде Франс прес.

Текстът, гласуван от евродепутатите, ще бъде предмет на преговори с държавите членки след европейските избори през юни. 

Дългоочакван и многократно отлаган, този проектозакон бе предложен от Европейската комисия през април 2023 г. и веднага бе разкритикуван от фармацевтичната индустрия, която видя в него риск от "саботиране" на научните изследвания и развойната дейност.

Целта проекта на нормативния акт е да се помогне за намаляване на недостига или напрежението в снабдяването с някои лекарства, като например широко предписвани антибиотици като амоксицилин, но също така обикновени медикаменти, като парацетамол и хапчета за аборт.

Текстът задължава компаниите да докладват незабавно за всяко изчерпване на запасите и да въведат планове за предотвратяване на недостига, като се започне с около 200-те "критични" активни вещества, които Брюксел наскоро включи в списъка.

Реформата има за цел също така да направи лекарствата по-достъпни, като ускори навлизането на генерични лекарства: тя намалява на девет години и половина периода на защита на данните и на изключителност на пазара за дадено лекарство, през който на пазара не могат да бъдат пуснати по-евтини генерични лекарства. Този срок е по-дълъг от първоначално предложените от Европейската комисия 8 години, уточнява БТА.

Предизвикателство, пред законодателството е да отговори за антибиотичната резистентност, която причинява около 35 000 смъртни случая в ЕС всяка година. 

За да се насърчи разработването на нови антибиотици, текстът въвежда система от така наречени ваучери за изключителни права. Според тази система в замяна на разработването на нов антибиотик, дадено дружество ще може да удължи с една година периода, през който има изключителни права за използването му.

Снимка: pixabay