Палестинците в Газа отбелязаха Рамазан Байрам на фона на разрухата от войната

От израелските удари, сринали със земята храма Ал Фарук, е оцеляло само минарето

10.04.2024 | 18:38 Редактор: Деси Николова

Палестинците в Газа отбелязват Рамазан Байрам сред разрухата на войната, която Израел води срещу "Хамас" вече половин година. Десетки се събраха за сутрешната молитва около развалините на джамията Ал Фарук в град Рафах, в южната част на ивицата.

От израелските удари, сринали със земята храма Ал Фарук, е оцеляло само минарето. Това не попречи вярващите да се помолят за мир и за един по-добър живот и бъдеще за децата си.

"Гледам в какво положение са децата ми и сърцето ми се къса. Сядам с тях и започвам да плача, тъжен съм заради дните, които изживяват", разказва жител на Газа.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва още на разсъмване - с обща молитва около джамиите, в това число и в храма Ал Акса в Ерусалим. 

Надеждите за мир и благоденствие са смазани от равносметката за изминалите шест месеца. Данните на ООН сочат, че жертвите сред палестинците в ивицата и на Западния бряг са над 33 хиляди. 

"Иска ми се синът ми отново да е с мен на този ден. С него си отиде всичко хубаво в моя живот", споделя друг жител на Газа. 

Над 1 милион палестинци, избягали от боевете в северната и централната част на Газа, остават под напрежение в Рафах заради заплахата от нова сухопътна офанзива на израелската армия. Министърът на отбраната Йоав Галант твърди, че Израел все още изчаква, за да финализира плановете за евакуация на цивилните. 

Това влиза в противоречие със заявеното по-рано от премиера Бенямин Нетаняху, че вече е определена датата за офанзива. САЩ обаче критикуват Израел, че все още не е представила убедителен план, който да гарантира защита на мирните жители. 

Американският президент Джо Байдън порица Нетаняху за подхода му и го нарече "грешка". По думите на Байдън бомбардировките в Газа са "безразборни", а военните действия на Израел - "прекалени".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 седмици
Познавах няколко палестинци - много коректни и симпатични хора. Сигнализирай за неуместен коментар