Тръмп: Правото на аборт трябва да се решава от щатите в САЩ

Кандидатът за президент на Републиканската партия отхвърли национална забрана

08.04.2024 | 16:14 Редактор: Вяра Димова
Тръмп: Правото на аборт трябва да се решава от щатите в САЩ

"Правото на аборт трябва да бъде оставено да се решава от щатите в САЩ", заяви кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, като отхвърли национална забрана за абортите след месеци на смесени сигнали по един от най-спорните въпроси на изборите през ноември, предаде АФП.

"Моето мнение е, че сега, когато имаме абортите там, където всички ги искаха от правна гледна точка, щатите ще определят чрез гласуване или законодателство, а може би и двете", заяви вероятният кандидат за президент на Републиканската партия във видео, публикувано в социалната му мрежа Truth Social.

"И каквото и да решат, то трябва да бъде законът на страната, в случая - законът на щата", добави той.

Изявлението му дойде, след като в продължение на седмици се въртяха въпроси за това каква ще бъде позицията му по въпроса, подхранвани от статия на "Ню Йорк Таймс" през февруари, в която се казва, че той е казал на съветници, че харесва идеята за национална забрана на абортите в 16-седмичен срок, но се колебае дали да я разгледа публично, за да не отчужди социално консервативните си поддръжници.

Шокиращото решение на Върховния съд на САЩ през 2022 г. - подкрепено от трима кандидати на Тръмп, остави на щатите да създават свои собствени закони за абортите.

Някои от тях въведоха почти пълни забрани, докато други, като Мериленд, приеха закони за закрепване на правото на аборт. Много консерватори се надяват, че една национална забрана би могла да отмени закони като този на Мериленд, пише БГНЕС.

Съперникът на Тръмп за Белия дом, президентът на САЩ Джо Байдън, и демократите се обявяват категорично за този въпрос - редовно изтъкват, че според социологическите проучвания повечето американци са против федерална забрана. Загубите на републиканците в други избори извън годината, дори в обикновено консервативни щати като Канзас, бяха свързани с въпроса за абортите.

Във видеоклипа си Тръмп повтори предишни коментари, че подобно на бившия републикански президент Роналд Рейгън, когато става въпрос за абортите, той е "твърдо за изключения при изнасилване, кръвосмешение и живота на майката".

И отново каза, че "твърдо" подкрепя достъпа до инвитро за "двойки, които се опитват да имат ценно бебе. Какво може да бъде по-красиво или по-добро от това?".

Снимка: БГНЕС