Папа Франциск се срещна със семействата на израелци, взети за заложници

Той повтори призива си за мир

08.04.2024 | 15:29 Редактор: Беатрис Младжова
Папа Франциск се срещна със семействата на израелци, взети за заложници

Папа Франциск се срещна с роднините на няколко израелци, взети за заложници от "Хамас" по време на атаките на 7 октомври. Това информират от Ватикана, предаде АФП.

87-годишният аржентински понтифик преди това се срещна с група роднини на заложници във Ватикана през ноември, в същия ден, в който се срещна с палестинци, които имат семейство в Газа. Членове на 5 израелски семейства имаха частна аудиенция с Франциск, като му показаха плакати на отвлечените си близки, включително Ариел и Кфир Бибас, съответно на четири и една години.

Присъстваха и роднините на заложниците Тамир Нимроди, 19 г., Гилбоа Далал, 22 г., Агам Бергер, 19 г., и Омри Миран, 46 г. В речта си на 7 април, след като произнесе седмичната си молитва "Ангел Господен" във Ватикана, папата повтори призива си за мир.

"Нека винаги да се молим за мир, справедлив и траен мир, по-специално за мъчениците в Украйна и за Палестина и Израел. Нека духът на възкръсналия Господ да просветлява и подкрепя онези, които работят за намаляване на напрежението и благоприятстват жестовете, които правят възможни преговорите", каза той.

Според израелски данни, нападението от 7 октомври доведе до смъртта на 1170 израелци и чужденци, повечето от които цивилни, съобщи БГНЕС.

Бойците на "Хамас" и "Ислямски джихад" взеха и над 250 израелски и чуждестранни заложници, 129 от които остават в Газа, включително 34, които според израелската армия са загинали.

През шестте месеца оттогава ответните бомбардировки и сухопътната офанзива на Израел са убили най-малко 33 175 души в Газа, повечето от които жени и деца, по данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в обсадената палестинска територия.

Снимка: БГНЕС