Армията на Южна Корея изпрати в Космоса втори шпионски сателит

Държавата възнамерява да изстреля 5 разузнавателни спътника

08.04.2024 | 10:07 Редактор: Деси Николова
Армията на Южна Корея изпрати в Космоса втори шпионски сателит

Южна Корея изведе в орбита втори военен шпионски сателит, който е произвела. Той беше изстрелян с ракета Фалкон 9 на компанията Space X, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

През декември Южна Корея потвърди успешното изстрелване на първия си военен шпионски спътник, също изведен в Космоса с ракета на Space X, която излетя от космическия център "Джон Ф. Кенеди" във Флорида.

"Вторият разузнавателен спътник на нашата армия успешно се отдели от ракетата-носител приблизително в 09:02 ч. (00:02 ч. по Гринуич) и навлезе в набелязаната орбита", се казва в изявление на Министерството на отбраната. 

"Планираме да потвърдим, че спътникът работи нормално чрез комуникации с наземни станции в чужбина", добави ведомството.

Двете изстрелвания отразяват засилването на космическата надпревара на Корейския полуостров. През ноември миналата година Северна Корея обяви, че е изстреляла първия си шпионски спътник, припомня АФП.

Южна Корея възнамерява да изстреля общо пет шпионски спътника до 2025 г., за да наблюдава по-добре Севера, информира БТА.

Снимка: БГНЕС