Златото поскъпва - ще се случи ли същото със среброто?

Пазарът на благородни метали през 2023 г. достигна оборот от 265,26 млрд. долара

08.04.2024 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Златото поскъпва - ще се случи ли същото със среброто?

Световният пазар на благородни метали през 2023 г. достигна оборот от 265,26 милиарда долара, отслабвайки леко в сравнение с рекордните равнища през предходната година. Скъпоценните метали обаче обещават бляскаво бъдеще на инвеститорите, докато анализатори представят оценки за устойчив растеж на търсенето им.

През миналата година пазарът на благородни метали в Азиатско-Тихоокеанския регион е бил най-голям и е оценен на 159,16 милиарда долара, отговаряйки за 60 процента от световната търговия, според анализ на компанията за пазарни проучвания Precedence Research.

Европа е представлявала 20 процента от световния пазар на благородни метали, Северна Америка – 16 процента, а Латинска Америка – 3 процента, разкриват още данните. 

Златото и среброто традиционно силно се търсят в Азиатско-тихоокеанския регион, особено в страни като Китай и Индия. В региона се намират и основните центрове за търговия с благородни метали като Токио, Сингапур и Хонгконг.

През миналата година златото е продължило да бъде най-търсено и е отговаряло на цели 83 процента от реализираните количества благородни метали. Мините за злато са увеличили с 1 процент добива си - до 3644 тона, пише в доклад на организацията.

Глобалното търсене на сребро се прогнозира да достигне 1,2 милиарда тройунции тази година, което ще бъде второто най-високо ниво, отбелязвано някога, пише в доклад на Silver Institute, цитиран от CNBC. Среброто се използва предимно за промишлени цели и обикновено се използва в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

Цените на среброто, подобно на тези на златото, са склонни да имат обратна корелация с лихвените проценти. Среда на по-високи лихви вреди на търсенето на сребро и злато, правейки ги по-малко привлекателни в сравнение с алтернативни инвестиции като облигации.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay