Цената на златото достигна нов рекорд

Кюлчетата скочиха до 2 265,73 долара за тройунция

01.04.2024 | 10:13 Редактор: Беатрис Младжова
Цената на златото достигна нов рекорд

Златото поскъпна до рекорд, тъй като индикациите, че Федералният резерв е все по-близо до намаляване на лихвените проценти, дадоха допълнителен тласък на ралито, което се движи и от геополитическото напрежение и силното китайско търсене.

Кюлчетата скочиха до 2 265,73 долара за тройунция в понеделник, което е с 1,6% повече от затварянето в четвъртък, след като достигнаха редица върхове през последните сесии.

Предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация - основният индекс на разходите за лично потребление - се понижи през февруари, показаха данните в петък, когато много пазари бяха затворени. Това засилва аргументите за намаляване на разходите по заемите, въпреки че централната банка поддържа предпазлив тон. 

След данните за инфлацията председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че данните са "до голяма степен в съответствие с нашите очаквания" и няма да се бърза с намаляването на лихвите. По-късно тази седмица инвеститорите ще получат още една възможност да оценят перспективите пред икономиката на САЩ и политиката на централната банка, като се очаква месечните заплати да се увеличат с поне 200 000 за четвърти пореден месец.

Суаповите пазари оценяват шанса за намаляване на лихвите от страна на Фед през юни на 61%, в сравнение с 57% в четвъртък. По-ниските лихвени проценти обикновено са положителни за златото, което не плаща лихви.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay