26% от населението на Гърция е изправено пред риск от бедност

Данните на Евростат за покупателната способност на гърците показват, че доближават българите

04.04.2024 | 10:22 Редактор: Толя Стоянова
26% от населението на Гърция е изправено пред риск от бедност

"Евростат" обяви данните за БМП на глава от населението на страните от Европейския съюз в единици покупателна способност. Гърция беше в дъното на съответната класация, демонстрирайки реална бедност на гръцките домакинства в сравнение с домакинствата в останалите страни членки на ЕС. Според ELSTAT 26% от населението на Гърция е изправено пред риск от бедност или социално изключване.

Според изследването на доходите и условията на живот на домакинствата за 2023 г. 77,3% от бедното население и 36,6% от небедните са изправени пред финансови затруднения за покриване на извънредни, както и необходими разходи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Данните на "Евростат" за покупателната способност на гражданите показват, че Гърция доближава България. През 1995 г. БВП на глава от населението на Гърция беше 85% от средното за 27-те страни от сегашния Европейски съюз и до 2009 г. следваше възходящ курс. Най-забележимите увеличения са настъпили в първите години на членство в Еврозоната, между 2001 и 2004 г., достигайки 98% от средното за ЕС-27, оставайки относително стабилни до 2009 г.

"Най-проблемният момент, подчертан от данните, не е ниската позиция, в която се намира Гърция, което до голяма степен се дължи на фискалната криза и меморандумите, а стагнацията", отбелязват анализаторите от института ENA.

Като се има предвид, че Гърция от 2019 г. нататък отбелязва по-висок реален темп на растеж от средния за ЕС (с изключение на 2020 г., когато рецесията беше по-интензивна), невъзможността да се измине разстоянието на глава от населението и единиците за покупателна способност има две възможни обяснения: или гръцкото население расте по-бързо от европейското, или гръцките цени растат по-бързо от европейските.

"Първото определено не е вярно: според "Евростат" от 2018 г. до 2023 г. населението на Гърция е намаляло с 3%, докато населението на Европейския съюз се е увеличило с 0,6%. По отношение на второто, винаги според "Евростат", индексът на цените на разходите за крайно потребление на гръцките домакинства (от които се изчисляват и единиците за покупателна способност) е бил 86,8% от средното за Европа през 2018 г. и се е увеличил до 88,2% през 2023 г.

Следователно изглежда, че ръстът на цените не позволява ръстът на БВП да се превърне в повишаване на жизнения стандарт, поне измерен чрез единици покупателна способност, заключава анализът.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тъпчо
преди 3 седмици
Те му викат, че гърците са били най-добре след влизането в еврозоната, то пак си декламира опорките... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
km
преди 3 седмици
Влезе ли еврото, същата съдба го очаква и българина , дори по-лоша защото Гърция беше в доста по-добро икономическо състояние когато смениха валутата... Сигнализирай за неуместен коментар