12-годишният, който стреля и уби дете в училище във Финландия, бил тормозен

Разрешителното за оръжието, използвано при атаката, е на роднина на заподозрения

03.04.2024 | 19:18 Редактор: Деси Николова
12-годишният, който стреля и уби дете в училище във Финландия, бил тормозен

Финландската полиция съобщи, че тормоз е бил мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки, при която загина 12-годишно дете, предаде Ройтерс.

"Заподозреният каза, че е бил тормозен и тази информация беше потвърдена при разследването на полицията", съобщиха органите на реда в изявление.

Момчето, извършило вчерашната стрелба, е донесло оръжието на свой роднина в училището "Виертола" близо до Хелзинки и стреляло по три 12-годишни деца. Извършителят бил преместен в училището в началото на 2024 г., казаха следователи. 

Знамената в страната бяха днес наполовина свалени в памет на починалия ученик. Другите две деца остават в болница. 

"Днес открихме, че тормоз е бил мотивът за трагедията", каза следователят Марко Сарка пред Ройтерс.

Предварителната полицейска проверка потвърди, че момчето е било тормозено, заявиха следователи в отделно изявление. Сарка отказа да даде информация по въпроса. Полицията не е съобщила дали атаката е била насочена към определени ученици. 

Във Финландия се наблюдава ръст на тормоза в училищата, като 8,6% от учениците на около 12-годишна възраст казват, че са тормозени поне веднъж в седмицата, в сравнение с 2019 г., когато делът им е бил 7,2%, сочи проучване от миналата година, извършено от финландския здравен институт.

Разрешителното за оръжието, използвано при атаката, е на роднина на заподозрения, заяви полицията. Все още не е ясно как нападателят се е сдобил с него, предаде БТА.

"Този въпрос се разследва от полицията отделно", заявиха следователи.

Снимка: БГНЕС