Инфлацията в Еврозоната спада, но цените на услугите бележат ръст

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия обаче са се увеличили с 2,7 процента

03.04.2024 | 23:00 Редактор: Деси Николова
Инфлацията в Еврозоната спада, но цените на услугите бележат ръст

Инфлацията в Eврозоната спада значително по-бързо от очакванията на експертите. Но цените на различните стоки и услуги се развиват много различно, отбелязва АРД.

По данни на Европейската статистическа служба Евростат през март е отбелязан ръст в инфлацията от 2,4 процента в сравнение със същия период на миналата година. Респективно увеличението е с 0,2 на сто по-малко, отколкото е било през февруари.

Прогнозите на експертите бяха за еднакво голямо поскъпване през февруари и през март - от 2,6 процента. А благодарение на спада от 0,2 става по-реалистична целта на ЕЦБ за постигане на инфлационен показател от две на сто, който е смятан за оптимален за икономиката в зоната на общата валута.

През март енергийните цени са спаднали с 1,8 процента в сравнение със същия месец година по-рано (след регистрираното през февруари намаление с 3,7 на сто). Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия обаче са се увеличили с 2,7 процента (след увеличение с 3,9 на сто през февруари в сравнение с предходната година). Промишлените изделия са поскъпнали със само 1,1 процента.

Цените на услугите са се повишили с четири на сто, както е било и през февруари. Основната инфлация, от която са изключени колебаещите се цени на горивата, храните, алкохола и тютюневите изделия, е продължила да намалява през март - до 2,9 процента след 3,1 на сто през февруари. Отчетената в Германия инфлация е 2,2 процента, пише DW.

"Това е по-голям спад от очаквания. В момента е достигната ценова стабилност, която засега ще се задържи", казва пред АРД икономистът Александър Крюгер.

Въпреки всички цитирани данни за инфлационния спад, експертите не са убедени, че през юни Европейската централна банка ще намали водещите лихви.

Снимка: БГНЕС