Ниски заплати и много лишения: Животът в Германия на тираджиите от Източна Европа

В системата на експлоатация, на която са жертва шофьорите, почти нищо не се е променило, твърдят експерти

03.04.2024 | 10:26 Редактор: Вяра Димова
Ниски заплати и много лишения: Животът в Германия на тираджиите от Източна Европа

Миналата есен стачката на 150 източноевропейски тираджии в германската провинция Хесен привлече вниманието на медиите от цялата страна, припомня АРД. Шофьорите от Узбекистан, Грузия, Казахстан и Таджикистан се оплакаха, че полските спедитори с месеци задържали заплатите им.

Накрая голяма част от дължимите суми бяха изплатени. Но оттогава насам в системата на експлоатация, на която са жертва шофьорите, почти нищо не се е променило, казват експерти пред германската обществена медия. На паркинг в Дортмунд шофьор от Беларус например разказва пред журналистите, че е бил нает от литовска агенция. Получава на ден 75 евро бруто. Спи в камиона и почти през цялото време живее в него, защото няма финансова възможност за друго.

Друг шофьор е от Украйна и е бил ангажиран от словашка агенция. Тя на свой ред работи за австрийска спедиторска фирма и обслужва маршрути из цяла Германия. Шофьорът получава словашка минимална заплата от 700-900 евро и някои добавки, както разказва. А принципно би трябвало да взима германска минимална заплата. От дискриминацията са засегнати най-вече шофьорите от държави извън ЕС, посочва АРД.

Анна Вайрих от проекта "Честна мобилност" (проект на германските синдикати, предназначен да осигури справедливо заплащане на тираджиите) наблюдава подобни обстоятелства от години.

"Това е обичайна практика. Всички шофьори на ТИР-ове получават такова заплащане. Те нямат и възможност да сменят работодателя, тъй като такъв няма", обяснява Вайрих.

Не става дума само за пари, а и за достоен живот, изтъква пред германската обществена медия социологът Щефан Сел. Според него изискването шофьорите да се прибират на всеки осем седмици у дома, за да си почиват, нерядко се игнорира.

"Знаем, че тези шофьори често прекарват месеци и дори повече от година в Западна Европа, пътувайки от една цел към друга, което е недопустимо от правна гледна точка", обясни той.

Междувременно се наемат и все повече шофьори от Азия. Те са изцяло зависими от настроенията на своите шефове, най-малкото поради отдалечеността. Нидерландски синдикалисти са записали телефонен разговор, свидетелстващ за отношението към тези шофьори - пълен с псувни и заплахи: "Ще ти счупя главата, нещастнико! На Филипините ще получаваш не повече от сто евро. А идваш тук и се правиш на герой. Ще дойда и ще те направя на нищо!".

Нидерландският синдикалист Едвин Атема от години се бори срещу тези несправедливости. Заедно с германски журналисти, на паркинг в провинция Хесен те са разговаряли с шофьор от Филипините. Пред тях той е споделил, че вече от осем месеца без прекъсване е в ЕС и се бои да не бъде разкрит от полицията, тъй като няма разрешително за пребиваване, пише DW.

Германското законодателство забранява всички форми на робство или принудителен труд и изисква плащането на минимална работна заплата, посочва АРД. 

Снимка: БГНЕС