fallback

Ще режем ръцете на корумпираните: Давутоглу

21.12.2014 | 19:19

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу се закани „да отреже ръцете“ на тези, които се занимават с корупция в реч на 21 декември, съобщава Хюриет.

„Решени сме да отрежем ръцете на всеки, който се опита да злоупотреби с националните ресурси, дори да е наш брат“, заяви Давутоглу в обръщение пред конгрес на Партията на справедливостта и развитието в Анкара.

Премиерът каза, че операциите на 17 декември и на 25 декември 2013 са били опити за преврат срещу правителството, водени от паралелна структура, настоявайки, че борбата с корупцията винаги е била една от опорите на правителствата на Партията на справедливостта и развитието от 2002 досега.

„Ще спрем тези, които се опитват да атакуват националната воля с фалшиви обвинения в корупция“, каза още Давутоглу.

Правителството ще удвои усилията си за промени в конституцията след парламентарните избори през юни 2015.

„Ще продължим след изборите през юни 2015 за нова Конституция, за да въведем ред във всичките ни конституционни институции и политиките, както и в правосъдието. Надяваме се да представим тази нова Конституция, която ще институционализира разбирането ни за демокрация, основана на човешките права“, каза премиерът на Турция.

 

В речта си на конгреса той спомена и друг важен въпрос – операцията от 14 декември срещу „паралелната структура“, в резултат на която бяха арестувани видни журналисти като Екрем Думанлъ, главен редактор на в-к Заман и Хидает Караджа, директор на Саманьолу ТВ. И двамата са от кръговете на Фетуллах Гюлен.

„Затова този въпрос е въпрос за човешките права“, каза Давутоглу, добавяйки, че става дума за съдебен процес, който няма нищо общо с политиката. Той обясни, че задържаните са били обвинени в заговор срещу други религиозни общности.

fallback
Още от Свят
fallback