Щетите в Газа възлизат на $18,5 млрд., над 1 млн. души са без дом

Над 70% от оценените разходи се дължат на разрушаването на жилища

02.04.2024 | 22:31 Редактор: Толя Стоянова
Щетите в Газа възлизат на $18,5 млрд., над 1 млн. души са без дом

Световната банка твърди, че войната между Израел и "Хамас" е нанесла щети на критичната инфраструктура в Газа в размер на около 18,5 млрд. долара. Това се равнява на 97% от общата икономическа продукция на Западния бряг и Газа през 2022 г., посочва Световната банка в своята междинна оценка на щетите, която обхваща периода от началото на конфликта на 7 октомври до края на януари.

В доклада, изготвен съвместно с ООН и Европейския съюз, се посочва, че структурните щети са засегнали "всеки сектор на икономиката", като над 70% от оценените разходи се дължат на разрушаването на жилища.

"В няколко сектора степента на щетите изглежда се изравнява, тъй като малко активи са останали непокътнати", заяви банката.

Освен структурните щети в доклада се посочва, че повече от половината от населението на Газа е на ръба на глада, като цялото население "изпитва остра продоволствена несигурност и недохранване". Според оценките 84% от здравните заведения в Газа са повредени или разрушени, а три четвърти от населението е било разселено от боевете, като повече от 1 млн. души са останали без дом.

Докладът, изготвен с помощта на източници за събиране на данни от разстояние, установява, че системата за водоснабдяване и канализация на Газа е "почти срината" и осигурява по-малко от 5% от обема си преди войната. Според Световната банка 100% от децата в Газа не ходят на училище поради срива на образователната система, а 92 % от основните пътища са разрушени или повредени, предаде БГНЕС.

В доклада се призовава за увеличаване на хуманитарната помощ, хранителната помощ и производството на храни, осигуряване на подслон и бързи, рентабилни и мащабни жилищни решения за разселените хора и възобновяване на основни услуги.

Снимка: БГНЕС