Германци ликуват след легализирането на канабиса, у нас го продават с примеси

Горната граница на легалното притежание на растението е до 25 грама

01.04.2024 | 18:45 Редактор: Беатрис Младжова

Германия позволи употребата на канабис, но при строги условия. Стотици германци пушиха марихуана пред Бранденбургската врата в Берлин, горната граница на легалното притежание на растението е до 25 грама. Позволеното количество марихуана е достатъчно да се направят поне 10 цигари.

Също така германците имат право да отглеждат до 3 растения в домашни условия. Все пак има и ограничения - пушенето на канабис в близост до училища, спортни центрове или в паркове е забранено между 7:00 и 20:00 часа.

егализацията е една добра идея в генерален план. Това ще намали черния пазар, както и опасността хората да си купуват цигари, в които не знаят какво има", смята немска гражданка. 

"Регулацията на целия процес ще унищожи черния пазар", коментира гражданин.

Най-силният аргумент в защита на декриминализацията на марихуаната е подобряването на контрола върху качеството. Известен е фактът, че пушенето на канабис може да отвори вратата към зависимостта от опасни наркотици и крие рискове за психическото здраве.

"Това е незаконна дейност, продажбата на марихуана при нас и дилърите обикновено прибягват до един такъв трик - те не продават чиста марихуана, а продават примеси от марихуана, които са най-често обработени с нискокачествен хероин и с амфетамини. По този начин човек, купувайки си я, приема други съставки, които много бързо могат да го направят зависим. Това е заради факта, че точно тези примеси и съставки създават много бърза зависимост на нервната клетка към самите тях. А вие ги пушите, без да знаете, че ги има", заяви психиатърът д-р Веселин Герев.

Още една стъпка от либерализацията на марихуаната в Германия е създаването на така наречените "канабисни клубове", които ще отворят врати на 1 юли. В тях могат да членуват до 500 души.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
наркоман
преди 4 седмици
В България канабиса е примесен с люцерна. Сигнализирай за неуместен коментар