Стотици протестират в Германия след смъртта на семейство от България в пожар

Екстремизмът е все още възможен мотив за палежа

01.04.2024 | 14:38 Редактор: Деси Николова
Стотици протестират в Германия след смъртта на семейство от България в пожар

Над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в памет на загиналото четиричленно семейство от България, съобщават множество чуждестранни медии. При пожара в този германски град миналата седмица пострада още едно семейство от България.

Както пише булевардният "Билд", загиналите Кънчо Ж., Катя Ж. и двете им деца Галя и Емили живеели на таванския етаж, а на долния трети етаж било настанено другото българско семейство, което в апогея на пожара нямало друг изход, освен да скочи от прозорците. Бащата с дете в ръце паднал върху покрива на паркиран автомобил, майката - на тротоара. 

Фоторепортажите в германските медии показват стотиците участници в шествието, които носят български и турски знамена. Агенция EPD съобщава, че хората са скандирали на немски и на български "Искаме справедливост!", "Без омраза в Солинген!" и "Искаме разследване". От репортажа научаваме още, че до загражденията около опожарената сграда хората оставяли плюшени животни, цветя и запалени свещи.

В шествието са участвали представители на общината и благотворителните организации, както и дипломати от България и Турция. EPD отбелязва, че сред участниците в траурната церемония са били депутатът от българския парламент Халил Летифов и евродепутатът Илхан Кючюк.

"Тези двама политици представляват интересите на турското малцинство в България - група, към която принадлежат и жертвите на покушението. От тази група е и тричленното семейство, което в нощта на пожара потърси спасение, скачайки от прозореца - и в момента се намира в интензивното отделение", съобщава агенцията.

Прокурорът, който води разследването - Хериберт Кауве-Гебхарт, казва, че екстремизмът като мотив не може да се изключи, но засега улики в тази посока няма. Един временно задържан млад мъж беше освободен още в петък след проверка на алибите му, а пред WDR говорител на прокуратурата съобщи, че деянието било в сферата на "междучовешките отношения". Прокуратурата е провела многочасови разпити, в резултат от които стигнала до въпросното заключение. Прокурорите съобщават още, че във въпросната 100-годишна сграда и преди е имало пожар, предаде DW.

Следствието предполага, че извършителят е разпръснал запалително вещество в подножието на стълбището, запалил го е в 2:47 през нощта, след което избягал. "Билд" пише, че не е ясно дали извършителят е имал ключ от външната врата. Според булевардния вестник около 40 души веднага алармирали пожарната, която пристигнала в 2:53. Пред медията един пожарникар обяснява, че при такъв палеж нагоре се издигат запалими газове, които под покрива могат да пламнат и така да възникне второ огнище на пожара. Около три часа, когато пожарникарите вече гасели огъня, Кънчо Ж. позвънил на свой братовчед и му казал "Горим!". Според "Билд" това навярно са били последните му думи.

Снимка: БГНЕС