Бурята "Нелсън" засегна цяла Испания, отмениха масови прояви в Страстната седмица

Синоптиците предупредиха за силни пориви на вятъра

30.03.2024 | 09:40 Редактор: Вяра Димова
Бурята

Зимата се върна за Великден в Испания. "Бурята" Нелсън донесе сняг, дъжд, силни ветрове и предизвика наводнения и транспортни проблеми. Съобщено беше за четирима загинали при инциденти, свързани с лошото време. Въпреки че вече отслабва, "Нелсън" продължава да засяга почти цялата територия на Испания.

Сняг затрудни движението по над 30 шосета, някои от които - от основната пътна мрежа. В много крайбрежни райони, както на север - в Ла Коруня, Луго и Понтеведра, така и на юг - в Алмерия, Кадис и Гранада имаше предупреждения заради бурното море с вълни до 5 метра.

Астурия и Кастилия и Леон са автономните области, най-засегнати от снега. Временно не се допускаше движение на автомобили без вериги или зимни гуми. От метеорологичната агенция предупредиха за снежна покривка до пет сантиметра в райони над 1200 метра. Наводнение имаше в Сан Николас дел Пуерто в провинция Севиля, където за 24 часа паднаха 157 литра дъжд на кв. м.

За днес и утре прогнозата е за продължаване на валежите и нов спад на температурите. Синоптиците допълват, че макар ветровете да губят интензивност, поривите ще останат силни, предаде БНР. Лошото време доведе до отмяна на масови прояви в Страстната седмица, както и на много резервации за пътувания.

Снимка: БГНЕС