Руската православна църква: Войната срещу Украйна е свещена

Призова всички руснаци и "клонове на този народ" да се обединят под шапката на Кремъл

30.03.2024 | 08:55 Редактор: Вяра Димова
Руската православна църква: Войната срещу Украйна е свещена

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл. Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

"От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания документ. По-нататък се твърди, че войната има за цел "защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма".

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена", пише БГНЕС.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от "руските земи" и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, "сили на злото", като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.

Снимка: БГНЕС