Зеленски: Украинските сили ще трябва да се изтеглят без американска подкрепа

"Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме", заяви той

30.03.2024 | 07:38 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Украинските сили ще трябва да се изтеглят без американска подкрепа

Президентът Володимир Зеленски заяви в интервю, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от споровете в Конгреса, нейните сили ще трябва да започнат малко по малко да се изтеглят.

"Ако няма американска подкрепа, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети Patriot, нямаме заглушители за електронна война, нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди", заяви каза той пред в. "Вашингтон пост".

"Това означава, че ще се върнем назад, ще отстъпим, стъпка по стъпка, с малки крачки. Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме", добави той.

По думите му недостигът на боеприпаси означава, че "трябва да се справяш с по-малко. Как? Разбира се, да се върнем назад. Да направим фронтовата линия по-къса. Ако тя се разкъса, руснаците ще могат да се насочат към големите градове".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят на Камарата Майк Джонсън отлага въпроса от месеци, позовавайки се на вътрешни приоритети. В телефонен разговор Зеленски каза на Джонсън, че одобрението на пакета е жизненоважно, припомня БТА.

Снимка: БГНЕС