Байдън: Саудитска Арабия и други страни са готови да признаят Израел

Американският президент повтори призивите си за "план след Газа"

29.03.2024 | 09:31 Редактор: Беатрис Младжова
Байдън: Саудитска Арабия и други страни са готови да признаят Израел

"Саудитска Арабия и други арабски страни са готови да признаят напълно Израел". Това заяви американският президент Джо Байдън по време на благотворителна вечер, съобщи Си Ен Ен.

Той повтори призивите си за "план след Газа" за Израел, включително "влак към решение за две държави". Забележките отразяват нарасналата готовност на Байдън да призове публично Израел да увеличи усилията си за защита на палестинските цивилни в Газа.

"Сега няма да навлизам в подробности. Но вижте, работя със саудитците и с всички останали арабски държави, включително Египет и Йордания и Катар. Те са готови да признаят напълно Израел, напълно да признаят Израел за първи път", каза американският държавен глава.

"Но трябва да има план за периода след Газа и трябва да има влак към решение за две държави, не е задължително това да се случи днес, но трябва да има напредък и мисля, че можем да го направим", каза той.

Събирането на средства, на което Байдън разговаря с бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, беше прекъснато поне четири пъти от протестиращи, като поне трима от тях призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа, предаде БГНЕС.

"Това е добре. Оставете ги да си тръгнат. Има твърде много невинни жертви, израелски и палестински. Трябва да доставим повече храна и лекарства, доставки за палестинците", заяви президентът.

Снимка: БГНЕС