Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие, министри подадоха оставка

Управляващата партия "Нова демокрация" разполага с мнозинство от 158 депутати

29.03.2024 | 07:33 Редактор: Искра Ангелова
Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие, министри подадоха оставка

Вотът на недоверие към правителството на Кириакос Мицотакис беше отхвърлен със 159 гласа.

Искането за сваляне на кабинета беше подложено на гласуване след тридневни разисквания, започнали във вторник. То беше внесено от парламентарната група на опозиционната социалистическа партия ПАСОК, като основание, че правителството е манипулирало и укрива доказателства, свързани с най-голямата в историята на Гърция влакова катастрофа, станала в Темпе миналата година. При нея загинаха 57 души.

Предложението за вот на недоверие, което беше внесено от председателя на ПАСОК Никос Андрулакис, беше подкрепено от 141 депутати, включително от тези на най-голямата опозиционна партия в парламента, лявата СИРИЗА, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Управляващата партия "Нова демокрация" разполага с мнозинство от 158 депутати в 300-местния парламент, поради което изходът от гласуването беше предварително ясен. Опозицията не хранеше илюзии, че ще успее да свали правителството, но смяташе, че дебатите могат да повлияят на настроенията на гръцките избиратели преди предстоящите през юни избори за Европейския парламент.

Освен това в четвъртък оставка подадоха двама основни министри от кабинета "Мицотакис" след скандална среща с бизнесмен в неделя. Това са държавният министър Ставрос Папаставру и вицепремиерът Янис Братакос.

Според лидера на опозиционната партия ПАСОК Никос Андрулякис министрите в оставка са били на частно парти на бизнесмен собственик на вестник, чийто интереси защитават. Въпросната среща беше повдигната в парламента по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.

Снимка: БГНЕС