Нетаняху поиска отсрочка в спора за военната служба на ултраортодоксалните евреи

Този въпрос отдавна разделя израелската политика и предизвика продължителна криза

28.03.2024 | 22:47 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху поиска отсрочка в спора за военната служба на ултраортодоксалните евреи

Министър-председателят Бенямин Нетаняху поиска от израелския върховен съд ново отлагане на задължителната военна служба за ултраортодоксалните евреи - въпрос, който изложи на риск управляващата му коалиция, предаде АФП. Принудителната военна служба на ултраортодоксалните мъже отдавна е въпрос, който разделя израелската политика и предизвика продължителна криза, в резултат на която се проведоха пет парламентарни избори за по-малко от четири години.

Ултраортодоксалните мъже са изправени пред възможността да бъдат призовани от 1 април. Но Нетаняху, който разчита на подкрепата на ултраортодоксалните партии в редица коалиционни правителства, поиска от Върховния съд да отложи крайния срок за изготвяне на нова политика за наборна военна служба.

Той поиска 30-дневно отлагане, за да има време да постигне споразумение в рамките на своето правителство, където неговите ултраортодоксални съюзници яростно се противопоставят на наборната военна служба за своята общност.

Главният прокурор Гали Бахарав-Миара се противопостави на отлагането, като заяви пред съда, че наборната служба трябва да започне до 1 април. С войната в Газа се увеличи натискът върху голямата и нарастваща ултраортодоксална общност в страната, която отдавна е освободена от военна служба, задължителна за почти всички останали мъже в Израел, пише БГНЕС.

Нетаняху се стреми да избегне предсрочни избори, които биха могли да бъдат от полза за Бени Ганц, центристки член на военния му кабинет, заяви Йоханан Плеснер, председател на мозъчния тръст Израелски демократичен институт. Последните социологически проучвания сочат, че ако се проведат избори, партията на Ганц ще спечели най-голям брой места.

Снимка: БГНЕС