РСМ избира президент на 24 април, Ковачевски си прогнозира двойна победа

Основният му коз в предизборната битка е стремежът към ЕС

28.03.2024 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Избори две в едно предстоят в Република Северна Македония. Президентският вот е насрочен на 24 април. Ако се стигне до балотаж, той ще се проведе заедно с парламентарните избори в страната на 8 май.

Експремиерът Димитър Ковачевски прогнозира двойна победа на изборите. Основният коз на Ковачевски в предизборната битка е стремежът на Македония към ЕС. Едно от условията за това е вписването на българския етнос в Конституцията. От ВМРО-ДПМНЕ не подкрепят промените.

Третият голям участник в изборите е управляващата в служебното правителство албанска партия "Демократичен съюз за интеграция", която се коалира с по-малки етнически партии в "Европейския фронт". Техният кандидат за президент е сегашният външен министър Буяр Османи, който получи номер 4 в бюлетината.

Жребият отреди номер 1 за настоящия Стево Пендаровски, който получи подкрепата на Социалдемократическия съюз.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Македонският Просто Кирчо, който " случайно" също е завършил Харвард, както и Мицотакис. Половината отрицателна селекция на политици, призоваващи се в Еуропска уния, имат харвардски дипломи.Въобще Харвард ги събира от кол и въже. Сигнализирай за неуместен коментар