Терорът в Русия предизвика жестока ксенофобска вълна срещу таджиките

Вербалните атаки срещу централноазиатските общности прерастват във физическа саморазправа

28.03.2024 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
Терорът в Русия предизвика жестока ксенофобска вълна срещу таджиките

След атаката в "Крокус сити хол" представителите на таджикистанската диаспора в Русия бяха съветвани да не напускат домовете си след залез слънце, пише руската медия "База". Някои централноазиатски държави като Киргизстан дори съветват гражданите си да избягват пътувания до Русия.

Въпреки че ксенофобията е заплаха за централноазиатските общности в Русия не от днес, много таджики, които живеят в страната, се притесняват, че след нападението от 22 март нещата ще се влошат.

Националността на заподозрените мъже провокира дебат за затягане на миграционните закони, а наред с това се засили и ксенофобията срещу централноазиатските общности, които живеят и работят в Русия. Това важи най-вече за гражданите на Таджикистан.

Някои руски крайнодесни и провоенни канали в Telegram са наводнени с гневни съобщения, които призовават за насилие срещу имигранти, дори и за депортация на централноазиатските общности, заедно с целите им семейства.

Вербалните атаки срещу централноазиатските общности в Русия прерастват и във физическа саморазправа. В Благовешченск - в руския далечен изток, кафене, собственост на таджики, беше подпалено. При друг инцидент - в Калуга, която се намира на около 200 километра от Москва, трима таджики бяха пребити от неизвестни извършители. Миналата събота група граждани на Киргизстан бяха задържани на летището. Руската държавна информационна агенция РИА Новости твърди, че са наложени ограничения и на пристигащите в Русия имигранти.

Руската независима медия "Медиазона" съобщава, че два дни след нападението в "Крокус сити хол" правозащитни организации са получили повече от 2500 оплаквания от представители на централноазиатската диаспора в Русия, които са били проверявани от полицаи и дори задържани незаконно. Твърди се, че десетки са били малтретирани и дори депортирани, пише DW.

Повечето мигранти от Централна Азия пристигат в Русия, за да работят като таксиметрови шофьори, хигиенисти и строителни работници. Според данните на Института за демографски проучвания към Руската академия на науките към 2023 г. над 3 милиона таджики живеят в Русия.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Глупостите на DW .........Всички знаят, че зад атентата стоят ЦРУ и МИ 6, а не прокситата: ИД, Украйна или Таджикистан. Сигнализирай за неуместен коментар