Русия връща смъртното наказание след терора в Москва?

Депутати са призовали за отмяна на мораториума

27.03.2024 | 08:05 Редактор: Тодор Петров
Русия връща смъртното наказание след терора в Москва?

Руските депутати призоваха за отмяна на мораториума върху смъртното наказание след нападението срещу хора в концертна зала в Московска област миналата седмица.

По време на пленарното заседание на долната камара на руския парламент - Държавната дума, нейният председател Вячеслав Володин заяви, че решението трябва да бъде взето от Конституционния съд.

"В нашата конституция и наказателно законодателство никой не е отменил смъртното наказание. Съществува решение на Конституционния съд, с което се отлага изпълнението на такава присъда. Следователно не е необходимо да се провеждат каквито и да било референдуми. Решението на Конституционния съд по този въпрос е достатъчно", подчерта той.

Решението за налагане на мораториум върху смъртното наказание е прието от Конституционния съд в изпълнение на международните задължения към Съвета на Европа. Володин отбеляза, че след като Русия е напуснала организацията, няма пречки да се откаже от него, предаде БГНЕС.

Призивите за отмяна на мораториума върху смъртното наказание започнаха, след като на 22 март най-малко 139 души бяха убити, а повече от 180 бяха ранени, когато въоръжени лица откриха огън.

Снимка: БГНЕС