100 тона пластмаса се носят във водите на Дунав

След това отпадъците се вливат и в Черно море

28.03.2024 | 10:34 Редактор: Тодор Петров
100 тона пластмаса се носят във водите на Дунав

Водите на Румъния са се превърнали в истински сметища. Стотици тонове отпадъци се хвърлят по бреговете на реките и впоследствие се озовават във водата. 

Проучване на еколози разкри, че водите на река Дунав годишно пренасят 100 тона пластмаса от влизането си на румънска територия до вливането им в Черно море, информира телевизия Диджи 24.

В продължение на една година еколози са вземали проби от водите на река Дунав през различните сезони и са ги изпращали за лабораторен анализ. Резултатите са повече от тревожни: в румънския сектор на реката Дунав пренася годишно близо 100 тона пластмаса, която впоследствие достига делтата, а след това и Черно море. След анализ на 270-те взети проби са установени 48,5 тона микропластмаса, т.е. парчета под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Според закона, за чистотата на реките и крайбрежието във и около населените места отговарят кметовете. В много от случаите става дума за малки селища и кметовете казват, че не разполагат със средства за тази цел, предаде БТА.

Микропластмасата вече се възприема като глобален проблем. Намираме я навсякъде – в рибата, месото, растенията и в много от хранителните продукти, които консумираме. Учени от цял свят опитват да установят колко вредна е за здравето на хората и доколко предизвиква и благоприятства появата на тежки заболявания, отбелязва румънската медия.