Щетите от природни бедствия през 2023 г. надхвърлят $100 млрд.

Най-пагубно бе земетресението в Турция и Сирия

26.03.2024 | 16:00 Редактор: Толя Стоянова
Щетите от природни бедствия през 2023 г. надхвърлят $100 млрд.

Застрахованите щети, причинени от природни бедствия, в цял свят се увеличават бързо и се очаква да се удвоят до приблизително 10 години. Това става ясно от актуален доклад на Swiss Re Institute - подразделение за проучвания на презастрахователния гигант, цитиран от Bloomberg. Финансовите последици ще са болезнени, ако посоката се запази, както се прогнозира.

"Премиите трябва да се движат в синхрон с риска", коментира главният икономист на Swiss Re и водещ автор на доклада Жером Жан Хагели.

Застрахованите щети от природни бедствия растат бавно, но стабилно. Въпреки че миналата година имаше спад спрямо 2022 г. и 2021 г., това е четвъртата година поред, при която общата сума минава 100 млрд. долара. Само около 40% от икономическите загуби по света са застраховани, което означава, че щетите са много по-големи.

От историческа гледна точка години със силни урагани като "Харви" (2017 г.) или "Катрина" (2005 г.) са двигатели, които тласкат застрахованите щети да се увеличават и да минат прага от 100 млрд. долара. Но през последните години налице бе значително увеличение на по-малки по сила и мащаб събития - най-често тежки гръмотевични бури, които предизвикват големи щети.

Миналата година събитието, предизвикало най-много щети, бе земетресението в Турция и Сирия през февруари - трагедия, която отне живота на 58 хил. души. Застрахователното покритие в най-тежко засегнатите райони бе много ниско и застрахованите щети от труса възлязоха на около 6,2 млрд. долара. В същото време 10 гръмотевични бури през 2023 г. са предизвикали щети за над 1 млрд. долара всяка. САЩ, които са относително добре застраховани, преживяват непропорционално голям брой гръмотевични бури, които отговарят за 85% от щетите от миналата година. Загубите от този тип бедствие - характерно с внезапни обилни валежи, силни ветрове и градушки - са се увеличили с около 7% на годишна база за 30 години.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС