Турция задържа 147 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава"

Иззети са много документи и цифрови носители

26.03.2024 | 12:27 Редактор: Деси Николова
Турция задържа 147 души, заподозрени за връзки с

Турската полиция задържа 147 души по подозрение за връзки с терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи министърът на вътрешните работи на Али Йерликая в профила си в социалната мрежа X.

По думите му днес са били извършени едновременни акции в 30 окръга в страната, включително в Анталия, Истанбул и Бурса. Иззети са били много документи и цифрови носители, свързани с дейността на джихадистката групировка.

Установено е, че заподозрените са извършвали дейности на отговорно ниво в рамките на структурата на групировката, участвали са във въоръжени действия в зони на конфликт и са предоставяли финансиране за терористичната организация.

Йерликая съобщи също, че от 1 април миналата година до 25 март тази година в Турция са проведени 1329 операции срещу "Ислямска държава", по време на които са задържани 2919 заподозрени, от които 692 са били поставени под постоянен арест, предаде БТА.

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

Снимка: БГНЕС