Наводнения в Бразилия отнеха живота на най-малко 20 души (+СНИМКИ)

Спасителните акции продължават

24.03.2024 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева
Наводнения в Бразилия отнеха живота на най-малко 20 души (+СНИМКИ)

Спасители с лодки и самолети се надпреварваха да помагат на изолирани хора в планинския югоизток на Бразилия, след като бурите и проливните дъждове убиха най-малко 20 души, предаде АФП.

Очакват се още дъждове, а пороите връхлетяха щатите Рио де Жанейро и Еспирито Санто, където властите описаха хаотична ситуация заради наводненията.

В неделя броят на загиналите там нарасна от четирима на 12 души, докато спасителите напредваха.

Най-засегнатата община е Мимозо до Сул, град с почти 25 000 жители, разположен в южната част на Еспирито Санто, където най-малко 10 души са загинали при наводненията, въпреки че официалните лица се опасяват, че броят на жертвите може още да нарасне.

Губернаторът на щата Ренато Касагранде определи ситуацията като "хаотична" и заяви, че досега не е било възможно да се оценят щетите в някои от по-изолираните райони, като се опасява, че броят на жертвите може да нарасне.

В съседния щат Рио де Жанейро са загинали най-малко осем души, съобщиха официални лица, като повечето от тях са причинени от свлачища, информира БГНЕС.

Четири от смъртните случаи в щата Рио са настъпили, когато бурята е причинила срутване на къща в град Петрополис, на 70 км. навътре в сушата от столицата.

Издирвателните екипи спасиха момиче, погребано в продължение на повече от 16 часа. Баща ѝ, който е бил намерен мъртъв до нея в събота, "геройски е защитил момичето с тялото си", казва съсед пред АФП.

Потопът дойде в момент, когато Бразилия, най-голямата държава в Южна Америка, страда от поредица от екстремни метеорологични явления, които според експертите са по-вероятни поради изменението на климата.

Снимки: БГНЕС