Анализатор: Има вероятност от бъдещи терористични атаки от ИДИЛ в Европа

Според доклади на ООН ИДИЛ-К нанася стотици смъртоносни атаки всяка година

23.03.2024 | 15:34 Редактор: Деси Николова

Ислямска държава в Афганистан най-вероятно стои зад нападението в Москва. На това мнение е Йоана Баракова - анализатор на конфликти и тероризъм в региона на Южна Азия, главно Афганистан и Пакистан.

ИДИЛ-К или "Ислямска държава - Хорасан" е терористична организация, кръстена на региона, който включва части от днешен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия. Групировката е създадена през 2015 година. Тогава пакистански талибани се съюзяват с бойци, разочаровани от талибаните в Афганистан, обяснява Йоана Баракова, анализатор от Европейската фондация по южноазиатски проучвания.

"Ислямска държава - Хорасан" счита, че талибаните са лицемерни и че поддържат връзки с някои от държавите, срещу които се бият и които считат за неислямистки", поясни Баракова.

Тя допълни, че ИДИЛ-К има свой мотив да изпълни атентата в Москва.

"Те считат всички актьори или държави, които един вид партнират или се опитват да помогнат на талибаните като врагове. В случая Русия се опитва да създаде диалог с талибаните, защото за тях е важно да опазят точно централноазиатските държави от прокарването на терористични идеи", разясни Баракова.

Според анализатора има вероятност от бъдещи терористични атаки на "Ислямска държава - Хорасан" в Европа.

"Слава богу досега те са били предотвратени. Имаше няколко такива предотвратени опита в Холандия, Германия, Франция и Австрия. Организацията, не само че има интереса да създава международен фурор в случая чрез атаки, но явно има капацитета да го направи", каза Йоана Баракова.

Според доклади на ООН ИДИЛ-К нанася стотици смъртоносни атаки всяка година в държавите в региона.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.