Фон дер Лайен и Мишел размахаха пръст на Русия с парите за Украйна от замразените активи

"Приходите се очаква да бъдат по 3 млрд. евро годишно", заяви председателят на ЕК

22.03.2024 | 13:41 Редактор: Толя Стоянова

ЕС прие доходите от запорираното руско имущество заради войната в Украйна да бъдат предоставени в полза на Киев. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първия ден от заседанието на лидерите от общността в Брюксел.

Фон дер Лайен каза, че решението е взето с голяма подкрепа, като повечето страни членки са съгласни доходите от руското имущество да отидат за военна подкрепа на Украйна.

"Тези приходи от руски активи се очаква да бъдат по 3 млрд. евро годишно, като 1 млрд. може да бъдат осигурени до юли", заяви Фон дер Лайен.

"ЕС е готов да действа много бързо. Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите приеха и заключения в областта на отбраната, с която набелязват като цел по-тясно сътрудничество във военната индустрия и по-добро взаимодействие между въоръжените сили на страните членки.

"Това също е послание, че не сме изплашени", каза Мишел.

Той очаква до края на белгийското председателство на Евросъюза през юни да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна. Затова Мишел настоява Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, която е предложена от ЕК.

"ЕС показа, че може да действа обединено. Това дава предвидимост на украинското правителство да планира своя бюджет. По този начин ние даваме много ясна подкрепа къде стоим и къде ще продължаваме да стоим в годините напред", добави евродепутатът Ева Майдел.

Ръководителите на европейските институции съобщиха и за изготвено предложение да се вдигнат митата за внос на зърно от Русия и Беларус. Това трябва да намали натиска върху пазарните цени.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС