Босна и Херцеговина започва преговори за присъединяване към ЕС

ЕК публикува доклад, който гласи, че страната отговаря на условията

22.03.2024 | 09:11 Редактор: Беатрис Младжова
Босна и Херцеговина започва преговори за присъединяване към ЕС

Лидерите на ЕС взеха решение Босна и Херцеговина да започне преговори за присъединяване към ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа X, че Европейският съвет е решил да започне преговори с държавата.

"Вашето място е в европейското семейство. Днешното решение е ключова стъпка напред по пътя ви към ЕС. Сега упоритата работа трябва да продължи, за да може страната да напредне, както иска вашият народ", написа Мишел.

Миналата седмица ЕК публикува доклад, в който заключи, че Босна отговаря в достатъчна степен на условията за започване на дългия път към членство в ЕС, предаде БГНЕС.

На срещата си през декември 2023 г. лидерите на страните от ЕС дадоха "зелена светлина" за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, след като тези страни предприеха важните стъпки, посочени в доклада на ЕК за разширяването от 8 ноември 2023 г. След това изразиха готовност да започнат преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина, когато критериите за членство бъдат изпълнени в необходимата степен.

Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС през февруари 2016 г. и получи статут на страна кандидатка през декември 2022 г.

Снимка: БГНЕС