Папа Франциск пак призова за мир между Украйна и Русия, не спомена "бяло знаме"

Трябва да направим всичко възможно, за да обсъдим, да преговаряме, за да сложим край на войната, заяви той

20.03.2024 | 12:04 Редактор: Елеонора Танева
Папа Франциск пак призова за мир между Украйна и Русия, не спомена

Папа Франциск призова да се положат "всички усилия за преговори", за да се сложи край на "ужаса на войната" в Газа и Украйна, десет дни след противоречивото му изявление, в което прикани Киев да "вдигне бяло знаме", предаде АФП.

"Поверяваме на Свети Йосиф народите на Украйна и Светите земи, Палестина и Израел, които страдат толкова много от ужаса на войната. Не можем да продължим войната. Трябва да направим всичко възможно, за да обсъдим, да преговаряме, за да сложим край на войната", добави 87-годишният папа пред хилядите вярващи, събрали се на площад "Свети Петър", каза аржентинският папа в края на седмичната си обща аудиенция във Ватикана.

В интервю, публикувано на 9 март, главата на Католическата църква беше призовал Украйна да "вдигне бяло знаме и да преговаря", за да сложи край на войната "преди нещата да се влошат", предизвиквайки остро дипломатическо напрежение с Киев.

Тези "злополучни" изявления "шокираха и накърниха авторитета на папата по украинския въпрос", заявиха дипломатически източници, пише БГНЕС.

Няколко дни по-късно Москва го приветства като "истински и искрен защитник на хуманизма, мира и традиционните ценности" по случай 11-ата годишнина от понтификата му.

Този нов апел идва в момент, когато ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен се очаква в Близкия Изток, за да се опита да осигури примирие в боевете в Газа, където гладът заплашва палестинското население след повече от пет месеца война между Израел и "Хамас".

Снимка: БГНЕС